Finn szauna története

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, nem finn találmány. A közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán felhevített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték.

A sötét középkorban, Európában nem terjedhetett a szauna. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartották az úgynevezett közös izzadást. Az orvosi, társadalmi fejlettség még nem érte el azt a szintet, hogy felismerjék gyógyító, közösségépítő szerepét. Ezért, mint számukra ismeretlen és megfejthetetlen jelenséget, elutasították a szaunákat.

A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés kulcsának a szaunázást tartották. Ezért szálláshelyükön szaunát építettek. Az eredmények magukért beszéltek. Az eset felkeltette az érdeklődést. Orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna meghódította Európát.

A társasági élet melegágyaként elhíresült hagyományos finn szaunakabin testünk és lelkünk ápolása mellett nagymértékben elősegíti a szociális kapcsolataink ápolását is. A tágas belső tér és a többszintű padrendszer lehetővé teszi a szaunaélmény tetszés szerint fekve történő befogadását is. A még elviselhetően magas hőmérséklet és a szaunakályhára való felöntés élményének hatására felpezsdül a vérünk, beindul a kívánt izzadás folyamata. Ezen reakció kiváltója a bőrfelületet érő hőhatás és a belélegzett forró levegő elegye, melyek hosszú ideig való kombinációja garantálja a tökéletes méregtelenítést. A testünkben felhalmozódott salakanyagok a megnyílt bőrpólusokon keresztül az izzadságcseppek segítségével távozhatnak. Használat után jóleső érzés a hidegvizes zuhany érrendszert szűkítő hatása, vagy a különböző hűtőfürdő termékek hűsítő felfrissítése. A használat rendszeressége nem szentírás, nincs időhöz kötve. Testünk tökéletesen működő gépezet, ezáltal jelzi számunkra a még jóleső használat időtartamát és gyakoriságát.