Speciális tanácsok kezdő szaunásoknak

Egyszer mindenki volt kezdő szaunázó. Nem mindig tudtunk azonnal és mindent helyesen, vagy legalábbis nem mindent tettünk "előnyösen". Nos, szeretnénk, hogy ön, aki éppen most szaunázik először, a legnagyobb élvezetet találja meg a szaunázásban és mindenféle korlátozás nélkül megtapasztalja legjobb hatásait.

Lehetséges, hogy szüksége van bizonyos megszokási időre. Nem minden szervezet tud azonnal megfelelően alkalmazkodni. Ha tart a hőségtől - esetleg a szíve miatt - akkor gondoljon arra, hogy olyan embereket is kezeltek szaunázással, akiknek már volt infarktusuk, mégpedig azért, hogy ne legyen újra. A szaunától való félelem éppoly indokolatlan, amennyire célszerűtlen; egyedül a pulzust képes csak meggyorsítani. Akkor lépjen be a szaunába (egyébként száraz testtel), miután már hideg vízzel megnedvesítette az arcát.

Nem a magas hőmérséklet, hanem a magas hőmérsékleten eltöltött idő terheli meg a szívet. Ezért a második szinten lévő padra üljön le. Ha nyugalomban tölti el az időt, nem végez közben erőteljes testmozdulatokat és nem is beszélget, teljesen veszélytelenül tölthet el a szaunakabinban 10 percet. Mindenesetre az eltöltött idő ne legyen 8 percnél kevesebb, mert különben nem melegszik át megfelelően a test.

Ha először csak keveset tud izzadni, jusson eszébe , hogy elpárolgott az izzadság (hiszen az hűtötte le a bőrét - figyelje meg a térdhajlatában!). Az izzadáshoz gyakorolásra van szükség, akár 6-10 szaunázásra is. Ne felejtse el felhevülés után a friss levegőt! A szervezetnek oxigénre van szüksége. Ne féljen a megfázástól akkor sem, ha odakint fagy, esik az eső vagy havazik. Ilyenkor lehetetlen megfázni. Ha a friss levegőn zavarja a bőrén lévő izzadság, akkor előtte kicsit locsolja le magát, természetesen hideg vízzel.

Ha úgy gondolná az elején, hogy nem bírja ki, ha az egész testét hideg víz éri, akkor először csak langyos vízzel zuhanyozzon le, azonban ne legyen a víz olyan meleg, mint a szaunázást megelőző zuhanyozáskor. Vizezze be magát hideg vízzel úgy, hogy a kezén kezdi, az alkarral és a felkarral, majd a lábfejjel és a lábakkal folytatja. Haladjon felfelé a combok irányába, és ne hagyja ki az arcát sem. A következő szaunázásoknál egyre jobban fogja élvezni, ha hideg víz éri a törzsét, míg végül a mellkasán és a hátán is már kellemesnek érzi a hideg vizet.

Mindenesetre a bőrnek, a bőr ereinek és a bőr érzékeny idegeinek hideg vízre van szükségük, ha visszatér a légfürdőről. Nem kell feltétlenül belemerülni a hideg vizes medencébe, azonban szükség van a hideg vizes lefürdésre! És ne felejtse el: minden hideg vízzel való mosdás után vegye igénybe a meleg lábfürdőt! Még egy fontos dolog: ne igazodjon feltétlenül a rutinos szaunázókhoz! Lehet, hogy ők orosz-római fürdőzést (ami helytelen) alkalmaznak.

Ha még mindig kételkedne, talán azért, mert súlyos betegsége van, beszéljen kezelő orvosával a szaunázásról. Ha az orvos nem járatos szaunázás témájában, mutassa meg neki ezt az írást, és hívja fel a figyelmét kiadónk egyéb kiadványaira is.