Szabad e a gyermekeknek szaunázni?

Két finn tudományos vizsgálatban, amelyekben újszülötteket és egy év alatti csecsemőket 15 percen át "fürdettek" a forró szauna padon, majd vizsgálat alá vetették őket, bebizonyították, hogy a forróság a legkisebb gyermekekre sem volt káros hatással. A vidéki finn ember gyakorlatilag csecsemőkorától kezdve szerzi a "szaunázási tapasztalatokat".
Nálunk is egyre inkább elterjed, hogy egész fiatal gyerekeket is elvisznek a szaunába. A nyilvános szaunafürdőkben többnyire korlátozzák a belépők életkorát és csak a 3 évesnél idősebb gyermekeket engedik be, feltéve, ha tiszták és képesek már megérteni a szaunázással kapcsolatos magyarázatokat. Nagy segítséget jelent az, hogy mind több helyen vezetik be a nyilvános szaunákban a családi szauna-időszakokat, amikor kifejezetten a gyermekes szülőket várják. Ugyanakkor a házi szaunák elterjedése is jó hatással van a gyermekkorban megkezdett szaunázásra.

Ahogy folyamatosan megfigyeljük a gyerekek szeretnek szaunázni, hiszen nemcsak forróság és a légfürdő tartozik ehhez, hanem a számtalan, változatos "vízi játék" is. Locsolócső, zuhanyzó és nem utolsó sorban a hideg merülőmedence mindaz, amit a gyerekek nagy-nagy lelkesedéssel próbálnak ki. Eközben felügyelni kell rájuk, hogy puszta buzgalomból nehogy túlhűtsék magukat. Másrészt a merülőmedence rendszeres használata következtében olyan jól hozzászoknak a vízhez, hogy a szaunázó gyerekek, a tapasztalatok szerint, gyorsabban megtanulnak úszni.

Ha azt kérdezzük, hogy melyek a szaunázás jellegzetes hatásai, amelyek a gyermekek számára jelentősek, akkor első helyen mondhatjuk az edzést, és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Hány olyan gyerek van, aki különösen hajlamos a fertőző betegségekre!
Vannak olyan gyerekek, akiknek bizonyos növekedési szakaszokban rendezetlen a vérkeringésük, amely pedig a rendszeres szaunafürdők hatására javulhat. A tizenéveseknél az életfeltételek és az életszokások, a túl sok inger, például a zene miatt és esetleg a tévénézés miatt, semmi esetre sem hat kedvezően a vegetatív idegrendszerre. Ilyen szempontból előnyös a megfelelő szaunázás a vegetatív idegrendszer áthangolásában (itt mindig hangsúlyozni kell a "pihenő" idegeket) és a gyengéd stresszhatásban, mégpedig a "tréning" értelmében. Végezetül afölött sem szabad elsiklani, hogy a szaunázás elősegíti a tisztálkodást és erőszakosság nélkül a tisztaságra nevel.

Tehát egész sor oka van annak, amiért a gyerekeket és a tizenéveseket érdemes szaunáztatni. Rendkívül pozitív eredményeket mutatnak az egykori NDK-ban és Csehszlovákiában végzett tudományos vizsgálatok, amelyekből az derül ki, hogy a kelet-európai országokban a napközis és az iskolás gyerekek szaunáztatása sokkal nagyobb mértékben volt elterjedt, mint nálunk.